Oldalunk cookie-kat használ. Weboldalunk böngészésével Ön beleegyezik, hogy számítógépén / mobil eszközén cookie-kat tároljunk.

Menu

 
Reels Image

Blog

 

Hogyan válassza ki  az ideális festőállványt

Akár kezdő, amatőr vagy profi, muszáj beszereznie a legmegfelelőbb festőállványt. Az állvány alakja, magassága, de még az anyaga is döntő szerepet játszhat a festményei kidolgozásában. Nagyon fontos, hogy az egészségét is megőrizze, és ügyeljen a testtartására festés közben. Ebben segít az ideális magasságú festőállvány.

 

 

Még ha a festőkellékek ezen része nem is  a legolcsóbb, a profik többsége mégis több különböző alakú és méretű állványt birtokol. Ez azárt van, mert kár lenne korlátozni a kreativitásukat a megfelelő kellékek hiánya miatt. Először minden képpen olyan állványt vegyen, ami megfelel az alap elvárásainak, és utána már tudni fogja hogyan tovább, és melyik lesz a következő, amelyet megvásárol.

 

 

Már a neve is elárulja, hogy mire használjuk a festőállványt - arra szolgál, hogy ráhelyezzük a vásznat, amíg egy műalkotást készítünk belőle. Mint ahogyan a többi festőkellékből is, a festőállványokból is sok félét kaphatunk.Vannak különböző alakúak, színűek és méretűek. Néha már a nagy választék szinte zavaró körülménynek számít, mert nem tudunk választani. Persze, amint pontosan tudjuk, hogy mit is keresünk konkrétan, nem lesz gond és meg fogjuk találni a tökéleteset.

Melyik technikával dolgozik leggyakrabban?

Ahoz, hogy a festménye technikai problémák nélkül sikerüljön, nagyon fontos a festőállvány formája, és a festékek minősége is. Amennyiben folyékony médiumot, vízfestéket vagy folyékony akrilfestéket használ, biztosan nem szeretné ha lefolyna a vászonról. Ebben az esetben a legjobb az lenne, ha az asztalnál dolgozna, vagy pedig ha olyan festőállványt választana, amit nagyon kis szögbe is be lehet állítani.

 

 

Másrészt, ha pasztellel vagy olajfestékkel dolgozik, nagyon oda kell figyelnie, hogy száradás közben ne porosodjonak a festmények. Ez a folyamat elég sokáig tart, főként az olajfestékek esetében. A legkönnyeb mód, hogy elkerülje a porosodást az, hogy olyan festőállványt vesz, amin a vászon függőlegesen fog állni. Ezek az állványok a formájuk alapján kapták a nevüket. Betűkre emlékeztetnek, így van az A, és a H állvány. Mindkét állványon függőlegesen áll a vászon, és be tudja állítani a legmegfelelőbb szöget. Hogy minek alapján döntsön az A, és a H állvány között, elolvashatja a továbbiakban.

A kültéri, vagy a beltéri festést részesíti előnyben?

Amennyiben leggyakrabban a műtermében, vagy más állandó helységben fest, a H állványt válassza ki. Ezek nagyon stabil állványok, általában kemény fából kidolgozva, és e miatt nehezebbek. Állítható a magasságuk. Ezek a tulajdonságok garantálják a minőséges munkát, viszont ezeket az állványokat nem olyan könnyű mozgatni. Azoknak, akik inkább a kinti festést részesítik előnyben, szintén létezik egy jó opció, a hordozható festőállvány. Ezek az állványok könnyűk, fából vagy fémből készülnek, könnyen állíthatók. A hordozható állványoknak gyakran van olyan talpazatuk, ami különböző talajon is stabilan áll.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A j á n l á s

GYERMEKEKNEK

TANULÓKNAK

PROFIKNAK

KÜLTÉRI

Iskolai gyerek festőállvány
SZ1-M

Műtermi festőállvány
ACADEMY

Akadémiai festőállvány
MADRID

Festőállvány Royal
ALUMINIUM

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ha inkább a beltéri festést kedveli, jól fog jönni a már megemlített A festőállvány is. Ez az állvány könnyű, három lábú, könnyen hordozható. Leginkább a vázlatok kidolgozásánál lesz hasznos, ahol nem olyan fontos a stabilitás.

Mennyi térrel rendelkezik?

Amennyiben amatőr, vagy kezdő, a tér mennyisége, ahol dolgozik, nagyon fontos szerepet játszik. A H alakú festőállványok ideálisak a beltéri alkotáshoz, de sok helyet igényelnek. Ha nincs elegendő hely a lakásában/műtermében, mégis tud olyan állványt találni, ami megfelel igényeinek de nem foglal annyi helyet. Ilyenkor tökéletes megoldás az asztali festőállvány. Még miniatűr H alakú állványok is kaphatók, amik teljesen megegyeznek a nagy méretűvel, csak kisebbek, és asztali használatra vannak tervezve. A modellek nagy része összecsukható, így könnyen felszabadíthatja az asztalt.

 

 

Mekkora vásznat használ?

Sajnos, amikor a vászon méretéről van szó, nincs tartalék variáns. Ha csak nagy méretű vászonra fest, a legjobb, vagyis az egyetlen megoldás a H alakú festőállvány. Csak ez az állvány elégendő stabil az ekkora vásznak megtartásához. Amennyiben kis méretű vásznakra fest, bármelyik állványt kiválaszthatja.

Mi fontos még, és milyen opciók léteznek?

Sok olyan állvány is van, ami csak a festmények kiállítására szolgál. Ezek az álványok nagyon szépek, és annak alapján is választhat közülük, hogy illenek-e a többi bútorához, vagy milyen könnyen hordozhatók. Vannak olyanok, amik több vásznat is tarthatnak egyidőben. Viszont, ezeket az állványokat nem festéshez tervezték.

Természetesen olyan állványok is léteznek, amiket gyermekeknek készítenek. Ennek köszönhetően, meg tudja lepni a kis Picassokat is.

 

 

Ma már több színben készítenek festőállványokat. Amennyiben szeretné hogy az állvány a többi bútorhoz illjen, ez egy tökéletes opció. A natúr szín viszont mindig nyerő megoldás lesz, ha nem tud választani a színes álványok közül. Ezen kívül, nem rossz ha tudja, hogy az állvány előzőleg olajjal kezelt, vagy sem. Ez fontos, ha mondjuk szeretné különböző technikákkal díszíteni, például dekupázzsal.

 

 

Amint jól elgondolkodik, és válaszol a kérdésekre az alcímekből, tudni fogja mely tulajdonságok fontosak az Ön számára. Mikor megtalálja a megfelelő alakot és anyagot, válogathat a drágábbak és az olcsóbbak közül. Biztosan talál valamit, mivel az összes fajtából van drágább és olcsóbb verzió is. Ne spóroljon nagyon, mert a festőállvány fontos része az alkotásnak. Az állványok ára általában nem a minőségüktől függ, hanem attól, hogy milyen lehetőségekkel szolgálnak.

Hogyan döntse el, milyen festékekkel fessen?

A címben felmerülő kérdés nem csak az amatőr festőknél, hanem a profiknál is sűrűn felbukkan. Nem létezik konkrét és végleges válasz rá, viszont vannak irányelvek, amik tudnak segíteni a döntéshozatalban. Fel tudjuk sorolni az összes technika pozitív és negatív tulajdonságait. Ahol megtalálja az egyensúlyt a “pro” és “kontra” karakterisztikák között, megtalálja az Önnek megfelelő festéket is.

 

 

Az általánosítás ebben az esetben lehetetlen, mert minden festő más festékkel hozza ki magából a maximumot. Ez a festő technikájától, türelmétől és más személyes tulajdonságától is függ. Például, amennyiben Ön precíz és zavarja a rendetlenség, kicsi rá az esély, hogy megfeleljenek Önnek azok a festékek, amelyek bepiszkolják a teret az alkotás körül. Ezen kívül, legyen a szeme előtt az is, hogy a különböző technikák és színek mindenkiből más érzelmet váltanak ki.

 

A vízfesték az az eszköz, amivel általában homályos és fátylas képeket lehet készíteni. A megfelelő érzelmeket fogja kiváltani a megfigyelőből, például a esőt ábrázoló tájképek esetében. Amennyiben az ilyen tájképek jól vannak megfestve, néha még a nedvességet és a hideget is átérezzük, amíg nezzük. Nem igaz? Viszont, az olajfestékekkel való festés mindig precíz vonalakat fog eredményezni, amelyek sugároznak. Bármilyen érzelmet szeretne részletesen átvinni a vászonra, az olajfesték biztosan jó döntés lesz. Az akrilfesték, a középútnak nevezhető. Vannak, akiknek megfelel, viszont vannak olyanok is, akiknek nem. Itt megint a festő technikája a döntő, hogy sikerül-e kihoznia a maximumot belőle.

Vízfestékek

Amennyiben anyagi helyzete nem túl fényes, a vízfestékek ideálisak Önnek, mivel az áruk nagyon jó. Egyáltalán nem drágák, és ez az első jó tulajdonságuk. Nagy felületeket is festhet velük, ahol nem lényeges a 100%-os fedettség, például egy arc a fehér vásznon. Ami szintén fontos lehet, gyorsan száradnak.

 

 

Másrészt, ezen technika alkalmazása elméletileg nagyon könnyűnek tűnik, viszont a kivitelezéséhez sok gyakorlás és tehetség szükséges. Az is fontos, hogy a hibák nagyon nehezen javíthatók, és a kidolgozásban lévő mű nagyon érzékeny. Már egy csepp víz is tönkretehet egy olyan részletet, amit orákon át alkotott.

 

Amennyiben Ön türelmes, tehetséges, és készen áll a hosszadalmas gyakorlásra míg el nem éri a tökéletességet ebben a technikában, sok szép alkotással lesz gazdagabb, amiket gyorsan kiállíthat a festék rövid száradási idejének köszönhetően.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ajánlás

JOBB

LEGJOBB

UMTON vízfesték LOUVRE vízfesték St Petersburg vízfesték

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Olajfestékek

Amennyiben rákeres ki festett olajfestékkel, rengeteg ismert festőre fog rábukkani, a reneszánsz kortól egészen máig. Ez arról tanúskodik, hogy az olajfesték nagyon tartós. A másik fontos tulajdonságuk, hogy fantasztikusan lehet velük apró részleteket festeni, és nagy kontrasztot érhetünk el velük a világos és sötét színek között. A fény tükröződik a rétegeken keresztül, és ezzel igazi mély effektust kapunk. Viszont, az olajfestékek száradási ideje elég hosszú. Ez azt jelenti, hogy 6 hónaptól akár egy évig is száradhatnak. Lehet, hogy a reneszánsz korban a festőknek volt idejük kivárni a száradást, viszont ma már minden rohan, még a művészet is. Más okok is alátámasztják, hogy a lassú száradás egy negatívum az olajfestékek esetében. A száradás alatt a festmény károsodhat. Rovarok rongálhatják meg, beporosodhat és még egy ügyetlen ember is tönkreteheti. Muszáj megemlíteni azt is, hogy olajfestés után, olyan szerekkel kell megtisztítani a használt kellékeket, amik nem hatnak túl jól az egészségünkre.

 

 

Amennyiben mégis rendelkezik olyan térrel, ahol tudja szárítani az olajfestékkel festett képeket, rá se rántson a felsorolt negatívumokra, és vágjon bele az alkotásba.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ajánlás

JOBB

LEGJOBB

Solo Goya olajfesték St Petersburg olajfesték Royal Talens olajfesték

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akrilfestékek

Egyrészt, mint az olajfestékek is, az akrilfestékek ideálisak a kis részletek kidolgozásához, viszont könnyebb őket hásználni az olaj, és a vízfestékeknél is. Vízbázisúak, így könnyen eltakaríthatunk utánuk. Ezért ajánlott kezdőknek is, akik még sokat hibáznak. De senki sem tökéletes. Ezek a festékek különböző mérgező anyagokat tartalmazhatnak a pigmentjeikben. Gyorsan száradnak, viszont így a rétegeket nehezebb összehangolni. Azt, hogy mennyire tartósak, nem tudjuk, mivel mindössze 50 éve léteznek.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ajánlás

JOBB

LEGJOBB

Solo Goya akrilfesték Louvre akrilfesték Amsterdam akrilfesték

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A felsorolt információk mellett, mégis a legjobb ha kipróbálja ezeket a festékeket, és a saját tapasztalatai szerint dönt. Ez a szöveg szolgáljon kis figyelmeztetésnek, hogy milyen akadályokba lehet botlani festés közben.

6 technika, amivel elérhetik, hogy egyediek legyenek a húsvéti tojásaik

Biztosan sok okunk van rá, hogy várjuk a Húsvétot. A kreatív személyeknek és a gyermekeknek ez egyik legnyomósabb ok erre a tojás díszítés. A pirosra festett tojások jelképezik a hagyományt, viszont mi már majdnem az összes színt használjuk erre a célra. A festékkel való tojás festés mellett, számos technika áll rendelkezésünkre, amiket nagyanyáinktól sajátíthattunk el, mint például a hagymahéjjal való tojás festés.

 

 

Természetesen, rendelkezésünkre áll sok olyan technika, amelyet a festészetből és más hobbyágból kölcsönözhetünk, hogy teljesen egyedi húsvéti tojásokat készítsünk. Képzelje el, hogy a tojások, amiket festeni tervez (legyen az főtt, fa vagy hungarocell) az Ön apró ovális vászna, és be fogja látni, hogy a kreatív díszítések száma végtelen. Bemutatunk Önnek hat olyan díszítési technikát, amellyel biztosan egyedivé varázsolja a húsvéti tojásait.

Dekupázs

Ez egy egyszerű technika bútorok, edények és más dísztárgyak dekorálására ragasztó és szalvéta segítségével. Természetesen Húsvétkor is kihasználhatja ezt a módszert, így készíthet különleges tojásokat. Fa, hungarocell vagy főtt tojáson is alkalmazhatja. Főtt tojáson csak akkor, ha dísznek szánja, mert a tojáshéj porózus és nem ajánlatos olyan tojást enni, amelyen vegyszert használt. Még ha nem is próbálta korábban a dekupázzsal való díszítést, ez az alkalom tökéletes lesz rá, hogy megtanulja és igazi mesterré váljon.

 

 

A tojáson kívül dekupázs ragasztóra és lakkra lesz szüksége, és természetesen papírra, amellyel dekorálni fogja a felületet. Leginkább a húsvéti motívumú szalvéták lennének ideálisak erre az alkalomra. A dekupázs ragasztót egy kissebb méretű festő ecsettel lehet felvinni a felületre. Még mielőtt hozzákezdene, válassza el a szalvéta harmadik rétegét, mert csak arra lesz szüksége, és ne feletkezzen meg arról, hogy a tojás felülete nem túl nagy, így kis motívimokat kell kiválasztani.

 

 

Ha főtt tojáson dolgozik, ügyeljen rá, hogy a tojás tiszta és száraz legyen. Amennyiben hungarocell vagy fa, csiszolja le a felületet, hogy sima legyen. Helyezze a motívumot a helyre, ahová oda szeretné ragasztani, vigyen fel egy kis mennyiségű ragasztót az ecsetre, és lassan haladjon át a feületen fokozatosan ragasztva azt. Ezek után, hagyja megszáradni a ragasztót. Mikor megszáradt, és Ön elégedett a mintával, az egész felületet kenje át a dekupázs ragasztóval, amelynek most lakk szerepe lesz.

Vízfesték

A dekorálas ezen módjávál igazi művésznek érezheti magát. Ebben az esetben, a főtt tojás lesz a legjobb díszítési felület, de utána nem lesz ehető. A tojás felülete természetesen tiszta kell hogy legyen, de az, hogy száraz vagy vizes lesz, magán áll. Amennyiben vizes, különleges effektusok jönnek majd létre a felületen. A lényeg, hogy vastagabb rétegben vigye fel a vízfestéket, és figyelje a színek keveredését. Legínkább a körecsettel való festést ajánljuk a legszebb eredmény eléréséhez. Mivel a felület, melyet dekorál, nem túl nagy, a kisebb méretű ecset az ideális erre a célra. A klasszikus vízfesték mellett, akvarel festéket is használhat, amelyel könnyebben húzhat precíz vonalakat.

 

 

Rendkívül érdekes hatást érhet el frissentartó fólia segítségével, ami biztosan van az otthonában. Gyűrje össze és a segítségével majzolja szét a már felvitt vízfestéket. A festék néhol teljesen eltűnik, néhol pedig sokkal több lesz belőle, és így igazán egyedi lesz a tojás.

Márvány hatás

Ehez a technikához egy különleges festékre lesz szüksége, amely a márvány hatású festék. A legjobban hungarocell tojásokon használható, mivel fel tudja szúrni őket fa pálcikára, ami rendkívül fontos a sikeres kivitelezéshez.

 

 

Ha a főtt tojás mellett dönt, utána nem használhatja evésre. Amennyiben hungarocell tojásokon dolgozik, egyedi dekorációja lesz az elkövetkezendő néhány evben. A felmaradt festéket pedig más tárgyak díszítésére is elhasználhatja.

 

 

Egy műanyag tálat töltsön meg vízzel. Miután megtöltötte, kezdje el csepegtetni a márvány hatású festéket a vízbe. Egy másik színt csepegtessen az előző szín által keletkezett folt közepébe. Ezt a folyamatot ismételje annyiszor, ahány színt szeretne használni. Hogy eredeti mintát kapjon, fa pálcikával keverje el a színeket körkörös mozdulatokkal. Mikor elégedett a mintával, a fa pálcikára szúrt tojást mártsa bele a festékes vízbe, amíg nem lepi el teljesen, majd gyors mozdulattal húzza ki. A száradási idő általában 15-30 perc, és a kapott minta gyönyörű és megismételhetetlen.

Iskolai tábla effektus

Lehet, hogy már hallott a csodás festékről, amellyel fát, vásznat vagy papírt tud átfesteni, és olyan felületet kap, amin krétával lehet írni, és utána letörölni. Az is lehet, hogy már befestette vele a gyermekszoba falait vagy ajtaját. Ha ezt a különleges festéket a húsvéti dekoráció készítésénél is felhasználja, biztosan olyat alkot majd, amilyet másnál nem lát. A táblafesték több különböző színben kapható, és fa, papír vagy hungarocell tojásokon használhatja.

 

 

A festék használata előtt fontos, hogy a felület tiszta és sima legyen. Amennyiben fát fest, csiszolja le mielőtt befestené. Széles ecsettel vigye fel a felületre, így egyenletes lesz. Mikor az első réteg megszárad, átfesteheti az erősebb szín eléréséhez. Ezek a tojások már magukban érdekesek lesznek, de a száradásuk után gyermekei krétával kídíszíthetik, ahogyan szeretnék..

Filctollas díszítés

Ez az a technika, amellyel fantasztikus díszeket tud csinálni még az is, aki eddig nem volt túl nagy művész. Vegye kézbe a főtt, fa vagy hungarocell tojást, tisztítsa meg a felületet és a filctoll vékony hegyével rajzoljon különböző motívumokat és sablonokat. Használja ki a vonalakat, és rajzokat, amiket telefonálás közben szokott firkálgatni és alkosson valami maradandót. A szebb hatás érdekében, rajzoljon a már befestett tojásokra. A szép díszeken kívül a stresszt is le tudja így vezetni, mert a psichológusok bizonyították, hogy ez a technika nyugtató hatással van az emberekre.

 

 

Akvarell és akril filctollak

A vastag hegyű akril filctoll és avarell filctoll szintén jó opció a húsvéti tojások díszítésére még azok számára is, akik nem jártasak az ilyen dolgokban. Az akvarel filtoll használata közben, teljes a mozgáskontroll, főleg a tojás ívelt felületén. Fantasztikus effektusokat kaphat, hasonlókat mint a klasszikus vízfestékekkel. Főtt, fa és hungarocell tojásra is rajzolhatunk ezekkel a filctollakkal. A végkifejlet attól is függ, hogy száraz vagy nedves volt a tojás felülete.

 

 

Az akril filctollak is nagyon jók a precíz vonalak megrajzolására, és megkönnyítik a díszítés folyamatát. Mint ahogyan a sima akril festék is, amelyel töltve vannak, minden felületen használható, így minden típusú tojás díszíthető. Ezeket a filctollakat könnyebb használni mint az akvarell filctollakat, mert nem folyik a festék és elegáns, precíz díszítés is készíthető vele. Különböző érdekes színben beszerezhető, mint például az ezüst, és ez előnyt jelent más technikákkal szemben.

 

 

Bónusz

A közös tulajdonsága a felsorolt technikáknak, a szép végeredmény, az eredetiség, és természetesen az, hogy könnyen el tudja őket sajátítani. Sajnos, van negatívum is. Amennyiben bármelyik technika mellett dönt a felsoroltak közül, és főtt tojáson szeretné kipróbálni, a tojást nem használhatja aztán étkezésre. A festékek, és a többi kellékek gyönyörűek, viszont nem ehetők, mivel könnyen áthatolnak a tojás vékony héján. Szerencsére, a dekupázs technikánál könnyen helyettesítheti a ragasztót egy egészséges dologgal, mégpedig tojásfehérjével. Így nem csak a tojás szépségét élvezheti ki, de az ízét is.

 

 

Szüksége lesz szalvétára. Ahogyan az egyszerű dekupázs technikánál is, válassza el a szalvéta harmadik rétegét, és vágja ki a motívumot, amelyet rá szeretne ragasztani a tojás felületére. A fő különbség az lesz, hogy a dekupázs ragasztó helyett természetes ragasztót fog használni, a tojásfehérjét. Habosra verje fel a tojásfehérjét, és lassan, fokozatosan vigye fel a tojás felületére ecsettel. Ezután, a tojásfehérjére gyengéd ecsetmozdulatokkal helyezze fel a motívumot és ragassza rá a tojásra. Hagyja megszáradni, és utána olajjal fényesítheti, amennyiben nem elégedett a matt végkifejlettel.

 

 

Az ünnepek általában összehoznak minket, a rohanó hétköznapok után. Ezeken az összejöveteleken a sok téma közül az egyik biztosan az lesz, kinek sikerült jobban a húsvéti tojás díszítés. Amennyiben kipróbálja valamelyik technikát azok közül, amelyeket ajánlottunk, biztosan Ön lesz a nyertes.


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

autopzionibinarie demons imagine
Scottkaf
2017.07.05. 19:52

A 2024-es év tele lesz ARTMIE újdonságokkal. Melyek lesznek az elsők?

2024.01.26.

Szia, művészetbarát, jó hírekkel szolgálunk. Néhány nap múlva üdvözöljük az ARTMIE termékcsalád új tagjait:...

Fedezd fel a legjobb színkombinációkat a festészetben

2023.05.23.

Ha nagyszerű képet szeretnél készíteni, amely valóban megragadja a tekintetet, akkor nemcsak a megfelelő...

Útmutató a Pouring art-hoz

2023.05.10.

A festéköntésében van valami varázslatos. Olyan, mintha valamiféle alkímiai elixírt készítenénk, így...

Hogyan kell festeni gouache festékekkel? Szuper tippek az ARTMIE-tól

2023.04.19.

Készen állsz arra, hogy belevessz a gouache festés világába, és csodálatos, élettel teli műalkotásokat...


Létrehozva: www.eshop-gyorsan.hu

Y2E5Z
Népszerű termékek
Összegezve: 0
Minden a kosárban
Kényeztesse magát kreatív meglepetéssel
{IMAGE}
{NAME}
Raktáron Szám: {NUMBER} Az ár: {PRICE} Ft
-
1
+
Kosárba helyez
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Raktáron Szám: {SECOND_NUMBER} Az ár: {SECOND_PRICE} Ft
-
1
+
Kosárba helyez